Posted on

Kasipallon Säännöt ja Miten Kasipalloa Pelataan?

Kasipallon säännöt ja miten kasipalloa pelataan?
Tyypillinen pakka

8-palloa pelataan 15 pallolla ja yhdellä valkoisella lyöntipallolla. Pelaajan 7 palloa (joko pallot numeroituina 1-7 tai 9-15) pitää olla pussitettuna ja poissa pöydältä ennen kuin pelaaja saa yrittää pussittaa mustaa (kasipallo) palloa. Kaikki lyönnit myös maalataan kasipallossa.


Miten aloittaja päätetään?

Kasipallossa se joka voittaa ns. ”Lag shotin” saa valita kumpi pelaaja rikkoo/aloittaa pelin. Lag shotissa pelaajat asettuvat vastakkaisille puolille pöytää. Tuomari asettaa molempien pelaajien eteen pallon. Tämän jälkeen molemmat pelaajat lyövät palloa samaan aikaan. Lag shotin idea, on lyödä pallo vastakkaisen puolen seinästä takaisin, niin että pallo jää mahdollisimman lähellä omaa seinää. Voittaja, ja näin ollen se joka saa valita pelin aloittajan, on siis se joka saa pallon jäämään mahdollisimman lähellä omaa seinää/reunaa. Pelaajan lyönti ei voi voittaa, mikäli;

–       Pallo koskettaa toisen puolen reunaa enemmän kuin kerran

–       Pallo menee pussiin

–       Pallo koskettaa pöydän muita reunoja/seiniä.

–       Pelaaja lyö, kun toisen pelaajan pallo on jo osunut seinään/reunaan.

–       Pallo koskettaa pelaajan omaa reunaa/seinää.


Kasipallon pakka

Kasipallon pakkaKaikki 15 palloa, asetetaan pakkaan/kolmioon niin tiukasti kuin mahdollista, kuten kuvasta näkyy. Musta pallo tulee aina keskelle ja ensimmäisen pallon taakse. Takakulmiin tulee molemmista rymistä (1-7 & 9-15) yksi pallo. Muut pallot asetetaan satunaisesti eri paikkoihin.


Avauslyönti

Avauslyönti tehdään käsipallona mutta viivan takana. Avauslyönnissä ei maalata palloa eikä pussia. Lyöntipallon ei myöskään tarvitse osua mihinkään ennalta päätettyyn palloon. Mikäli aloittaja pussittaa avauksessa vähintään yhden pallon rikkomatta sääntöjä, saa hän jatkaa vuoroaan. Väri on silti tässä vaiheessa vapaa.

Mikäli yhtään palloa ei mene pussiin tai vähintään 4 palloa osu reunoihin/seiniin, on avauslyönti ollut epäonnistunut. Tällöin seuraava pelaaja voi;

–       Jatkaa peliä normaalisti.

–       Vaatia uutta pakkaa jonka hän itse rikkoo.

–       Vaatia uutta pakkaa jonka toinen pelaaja rikkoo.

Mikäli kasipallo menee pussiin avauslyönnissä, kyseessä ei ole sääntörikkomus. Tällöin avauslyönnintekijällä on kaksi vaihtoehtoa;

–       Laittaa kasipallo takaisin paikoilleen ja jatkaa peliä.

–       Tehdä uusi pakka ja uusi avauslyönti.

Mikäli kasipallo pussitetaan avauslyönnillä mutta sääntöjen vastaisesti, voi toinen pelaaja valita seuraavista vaihtoehdoista;

–       Laittaa kasipallo paikoilleen ja jatkaa peliä käsipallona viivan takana.

–       Uusi avaus ja pakka.

Mikäli yksi tai useampi pallo tippuu pöydältä avauslyönnissä (paitsi kasipallo), siirtyy vuoro seuraavalle pelaajalle joka voi;

–       Jatkaa peliä normaalisti.

–       Jatkaa peliä käsipallona viivan takaa.

Mikäli avauslyönnin tekijä rikkoo millään tavalla sääntöjä joita ei ole listattuna yllä, voi seuraava pelaaja;

–       Hyväksyä pöydän tilanteen ja jatkaa peliä.

–       Jatkaa peliä käsipallona viivana takaa.


Värin valitseminen, kun väri on vapaa

Ennen kun kumpikaan pelaaja on saanut itselleen pelattua värin, on pöytää niin sanotusti vapaa. Kun yksi pelaaja pussittaa maalaamansa pallon sääntöjen mukaisesti maalaamaansa pussiin, on hän valinnut itselleen värin. Eli pelaajan tulee joko pussittaa loput 1-7 tai 9-15 numeroidut pallot. Vastustajalle jää luonnollisesti muut pallot. Mikäli pelaaja ei saa sääntöjen mukaisesti pussitettua palloa, pysyy väri edelleen vapaana. Kun pöytä ob vapaa, saa pelaaja pelata mitä vain palloa paitsi kasipalloa.


Pelin jatkaminen

Pelaaja jatkaa aina vuoroaan niin kauan, kun hän sääntöjen mukaisesti pussittaa omia palloja tai hän voittaa kierroksen, pussittamalla lopuksi kasipallon.


Mitkä lyönnit maalataan ja miten?

Jokainen lyönti, paitsi avauslyönti maalataan. Pelaaja saa maalata kasipallon vasta sitten, kun hän on pussittanut oman palloryhmänsä kaikki muut pallot. Lyönnit maalataan kertomallas minkä pallon pelaaja meinaa pussittaa mihin pussiin. Kaikki lyönnit jotka eivät ole täysin itsestään selviä on pakko maalata. Pelaaja voi maalata ainoastaan yhden pallon per pelikierros. Pelaaja voi myös maalta niin sanotun ”safetyn”, jolloin lyönnin jälkeen vuoro siirtyy vastustajalle.

Miten peli hävitään?

Pelaaja häviää pelin mikäli;

–       Hän tekee virheen maalatessaan kasipallon.

–       Hän pussittaa kasipallon ennen, kun hän on pussittanut muut oman ryhmänsä pallot.

–       Hän pussittaa kasipallon väärään pussiin.

–       Hän lyö kasipallon yli pöydän reunan.


Yleisiä virheitä kasipallossa

Yleisimpiä virheitä kasipallossa ovat;

–       Pelaaja osuu väärään palloon ensimmäisenä. Pelaajan pitää aina osua oman ryhmän palloon ensimmäisenä lyönnin jälkeen paitsi, kun pöytä on vapaa.

–       Mikään pallo ei osu seinään/reunaan osuman jälkeen. Mikäli mikään pallo ei mene pussiin, pitää vähintään yhden pallon osua reunaan/seinään osuman jälkeen.

Löydät kasipallon täydelliset säännöt tästä englanniksi.